Volgers

donderdag 13 oktober 2016

Babyconverse (vertaald patroon)

Daar is-ie dan eindelijk... Jullie kennen deze schoentjes nog wel?


Kortgeleden liet ik ze jullie zien in deze post. Ik had gevraagd om me een mailtje te sturen als ze akkoord was met het vertalen. En ik maar wachten op een mailtje. Had de eigenaresse gewoon op mijn reactie gereageerd. Alleen zag ik dat pas 2 maanden later...

Ik ging vorige week hard aan de slag. Maar vertalen is nog zo makkelijk niet. Zeker als je de taal niet beheerst. Ik had er even tijd voor nodig, maar het patroon is (misschien niet woord voor woord) vertaald! Yoehoe!

Patroon van Baby Converse

Origineel patroon: www.artedei.com/2014/04/converse-crochet-para-bebe-tutorial
©2014artedei

Benodigheden:
-          Katia Espiga in wit, zwart en rood
-          Katia Panama in wit (voor de veters)
-          Haaknaald 2,5 mm en 2 mm

Ter info: ik heb een andere katoen gebruikt voor de schoentjes die ik heb gemaakt, maar bij de vertaling houd ik het origineel aan.

Stekenuitleg:
l = losse
hv = halve vaste                              
v = vaste
hst = half stokje
stk = stokje
st = steek
2sh = 2 steken samen haken

Zool
We beginnen met Katia Espiga wit. We keren het werk niet, maar haken alle toeren aan de goede kant. Haak aan het begin van elke toer voor een stokje 2 keerlosse. Sluit elke toer met een halve vaste in de eerste steek. De keerlossen tellen NIET mee als steek.

1.       Haak een ketting van 14 l + 2 keerlossen (16 l)
2.       Haak 2 stk in de 3e l vanaf de naald, 12 stk, 7 stk in de laatste l; haak nu verder langs de andere kant van de ketting: 12 stk, 5 stk in de laatste l, sluit de toer met een hv in het eerste stk. (37 st)
3.       Haak 2 stk in de eerste st, 14 stk, herhaal 5x [2 stk in het volgende stk], 14 stk, herhaal 4x [2 stk in het volgende stk], sluit de toer met een hv. (48 st)
4.       Haak 1 stk in de eerste st, 2 stk in het volgende stk, 8 stk, 6 hst, 2 hst in het volgende stk, herhaal 2x [2 hst in het volgende stk, 1 hst], herhaal 2x [2 hst in het volgende stk], herhaal 2x [1 hst, 2 hst in het volgende stk], 6 hst, 8 stk, herhaal 2x [2 stk in het volgende stk, 1 stk], herhaal 2x [2 stk in het volgend stk], 1 stk, 2 stk in het volgende stk, sluit de toer met een hv. (60 st)We gaan door met de zijkanten van de zool. Hiervoor heb je Katia Espiga wit en zwart nodig.

5.       Haak deze toer alleen in de achterste lus, 1 v in elke st, sluit de toer met een hv. (60 st)
6.       Haak in beide lussen, 5 v in wit, wissel naar zwart, 40 v in zwart, wissel naar wit, 15 v in wit (60 st)
7.       In wit, 1v in elke v. (60 st)
8.       Wissel naar zwart, 1 v in elke v. (60 st)
Hecht alle draadjes af en werk deze netjes weg.
De zijkanten van de schoen
We gaan nu verder met Katia Espiga rood (of de kleur die je zelf gekozen hebt). Haak niet over de middelste 14 st van de punt van de schoen. Zorg dat je 7 st links en 7 st rechts van het midden vrij laat. We haken heen en weer en maken gelijk de gaatjes voor de veters.

9.       Hecht de rode draad aan met een hv. Haak 3 l, 1 stk in de eerste st, 45 stk. (46 st)
10.   Haak 1 v in elk stk. (46 st)
11.   Haak 4 keerlossen (telt NIET mee als st), sla de eerste 2 stk over, 42 stk, haak 4 l en maak deze vast met een hv in de laatste st. Haak 3 hv over de 4 l heen, zodat je weer op de goede hoogte uitkomt.


12.  Haak 1 v in elk stk. (42 st)
13.   Haak 4 keerlossen, sla de eerste 2 stk over, 38 stk, haak 4 l en maak vast met een hv in de  laatste steek. Haak 3 hv over de 4 l. (38 st)
14.   Haak 1 v in elk stk. (38 st)
15.  Haak 4 keerlossen, sla de eerste 2 stk over, 34 stk, haak 4 l en maak vast met een hv in de  laatste steek. Haak 3 hv over de 4 l. (34 st)
16.  Haak 1 v in elk stk. (34 st)
17.  Haak 4 keerlossen, sla de eerste 2 stk over, 34 stk, haak 4 l en maak vast met een hv in de  laatste steek. Haak 3 hv over de 4 l. (30 st)
18.  Haak 1 v in elk stk. (30 st)
Hecht de draad af en werk deze netjes weg.


De neus en de flap
Nu zijn we toe aan de neus van de schoen en flap. We haken deze aan de schoen vast. Dit lijkt lastiger dan het is, maar op deze manier heb je geen naad. De afwerking is zo mooier. We haken met Katia Espiga wit. Maak aan het begin van elke toer 1 keerlosse (bij vasten) of 2 keerlossen (bij stokjes). Ook nu tellen deze NIET mee als steek.

1.       Hecht de draad aan met 1 hv. Haak 1 v in elke st. (14 st)
2.       Haak 14 stk in elke v. (14 st)
3.       Haak 7x 2sh. (7 st)
4.       Dit is het lastige deel. We maken nu een cluster van alle 7 stk samen. Ik heb ervoor gekozen om alleen in de lus aan de buitenkant van de schoen te haken. Haak 1 stk, maar wacht met de laatste doorhaling, herhaal nog 6 keer. Je hebt nu 8 lussen op de naald staan. Sla de draad om en haal door alle lussen. Haak dan nog 1 hv.
5.       Haak 10 v langs de rand van de neus van de schoen


Ga verder met rood. Hecht de draad aan met een hv.
6.       10 stk in elke v. (10 st)
7-16. 1 stk in elke st (10 st)
17.   2 v, 2 hst, 2 stk, 2 hst, 2 v
Hecht af en werk de draad netjes weg

De veter
Gebruik nu Katia Panama (wit) en haaknaald 2 mm.
Haak 180 l. Haak vanaf de 2e l: 1 v in elke l. Knip de draad af en plak met textiellijm beide uiteinden aan elkaar, zodat het op een echte veter lijkt. Knip vervolgens een klein stukje draad van de bol en doe dit ook aan de andere kant van de veter.De cirkel met de ster
We beginnen met de cirkel en haken dit rondje in een spiraal (sluit de toer niet). Haak met Katia Espiga (wit) en haaknaald 2,5mm.
Maak een magische ring.
1.       Haak 6 v in de magische ring
2.       Haak 2 v in elke v (12 st)
3.       Haak 1 v, 2 v in de volgende v; herhaal tot het eind van de toer (18 st)
4.       Haak 2 v, 2 v in de volgende v; herhaal tot het eind van de toer (24 st)

De ster haken we met Katia Espiga (zwart) en haaknaald 2 mm.
Maak een magische ring.
1.       Haak 5 v in de magische ring, sluit de toer met een hv.
We maken nu de 5 punten aan de ster alsvolgt:
2.       Haak 3 l, 1 hv in de 2e l vanaf de naald, 1 v in de volgende l. 1 hv in de volgende v van de ring; herhaal dit tot je 5 punten hebt. Sluit de toer met hv.


Naai de ster op de cirkel. En bevestig de cirkel aan de Converse. Maak het patroon 2 keer voor een leuke setje schoentjes.

De maakster heeft een youtubefilmpje gemaakt (uiteraard in het Spaans), klik hier.
Nog een tip van de maakster van dit patroon: wil je ze weggeven in een doorzichtige verpakking? Breng ze dan in vorm met bijvoorbeeld wat papieren zakdoekjes.

De foto's uit deze blogpost (met uitzondering van de eerste) komen uit de originele blogpost. In het patroon zitten veel 'herhalingen'. Als daar nou onduidelijkheden over zijn, laat het me dan even weten. Veel haakplezier!

4 opmerkingen:

  1. Wat leuk! En zelfs de veters zijn gehaakt, had ik eerder niet in de gaten, geweldig!
    Lieve groetjes,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zijn echt geweldig! Wat tof dat je er zoveel tijd in hebt gestoken om het patroon te kunnen delen met ons.

    BeantwoordenVerwijderen